L'economia de la ciutat de Reus sempre ha estat estretament vinculada al sector agroalimentari, generant ocupació i riquesa. Actualment, aquest sector s'enfronta a un entorn canviant que planteja reptes especialment vinculats a la digitalització, als hàbits saludables i a la sostenibilitat, com ara, un nou perfil de consumidors cada cop més preocupats per l'alimentació; el canvi climàtic i la sequera, que afecta directament a la producció i al preu de la matèria primera; o a la circularitat del producte. Són nous reptes que requereixen ser afrontats des de noves perspectives. En aquest sentit, des de l'Ajuntament de Reus, a través de l'empresa municipal REDESSA, posem el Hub Foodtech & Nutrition al servei del sector agroalimentari. Un dels nostres objectius és contribuir a democratitzar la innovació, fent-la arribar també a les empreses més petites i als petits productors, mitjançant projectes col·laboratius, cercant ajuts i subvencions, o bé organitzant dinàmiques i formacions específiques i jornades divulgatives.
Som productors d'alguns dels aliments més preuats arreu del món, com l'oli d'oliva i la fruita seca. Tenim, a més, un altre pilar estratègic: el de la investigació que es desenvolupa des de la URV i que té a Reus el Grau en Nutrició Humana i Dietètica, on es graduen cada any uns 60 dietistes/nutricionistes. Aquests professionals no només cerquen sortides laborals en l'àmbit sanitari, sinó que també poden incorporar-se a la indústria agroalimentària, per posar al seu servei coneixements que donin resposta a la demanda creixent de productes més funcionals i saludables.
En els últims anys, el sector tecnològic s'ha convertit en un altre dels pilars econòmics de la ciutat de Reus, que ja és la segona de Catalunya en ocupació TIC, només després de Barcelona. Per això, la digitalització i la investigació en noves tecnologies alimentàries, és un altre dels eixos de treball del Hub. Les TIC ofereixen infinites possibilitats en tots els àmbits de la cadena de valor.
Sobre la taula, temes que afecten directament a les empreses del sector i que hem tractat o tractarem en els pròxims mesos, com la pròxima convocatòria del PERTE Agroalimentari, les opcions de proteïna alternativa o les eines per reduir el malbaratament alimentari. Perquè el sector agroalimentari és també un motor d'innovació que ens posiciona per continuar treballant en la promoció econòmica de la ciutat i el seu impacte al territori.