La jornada sobre el PERTE Agroalimentari va tenir lloc a les instal·lacions de firaReus Events i el seu programa es va estructurar entorn a tres ponències sobre els ajuts de la segona convocatòria del Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) Agroalimentari, destinats a finançar projectes d'innovació de la indústria alimentària.
La primera de les ponències ha anat a càrrec del director de Desenvolupament de Negoci d'AVS Consulting, Alberto Palacios, una de les principals consultores en aquests ajuts de tot l'Estat. En la seva presentació, ha explicat que aquesta convocatòria s'adreçarà especialment a projectes que permetin actuar com a elements vertebradors i tractors del desenvolupament sostenible del sector agroalimentari i de la seva modernització i transformació digital.
En paraules del regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, "un dels principals eixos del Hub Foodtech & Nutrition impulsat per REDESSA és el d'exercir de radar d'ajuts per a les empreses adherides al projecte, que ja en són una seixantena. Per això, sempre que detectem subvencions que poden ser d'interès, organitzem jornades monogràfiques com la d'avui, a través de les quals volem oferir informació qualitativa als participants que esperem que contribueixi a que les empreses assistents puguin presentar amb èxit els seus projectes per a continuar impulsant el sector agroalimentari de la Catalunya Sud i generar un impacte positiu en el territori".
Durant la jornada, el gerent territorial Catalunya Sud del centre tecnològic Eurecat, Ignasi Papell, va esbossar algunes de les línies d'R+D+i potencialment finançables per a la transició cap a una indústria agroalimentària sostenible. Pel que fa a les línies d'investigació presentades per Eurecat, es divideixen en dos àmbits: una línia de recerca, desenvolupament i innovació i una altra centrada en innovació en sostenibilitat i eficiència energètica. Ignasi Papell ha animat a les empreses a conèixer aquesta línia d'ajuts i a plantejar iniciatives d'inversió i R+D+I que "es puguin treballar des d'ara per convertir-los en projectes guanyadors en una convocatòria que es preveu que sigui molt competida a nivell estatal, en els àmbits de la sostenibilitat, la digitalització, i nous productes i processos alimentaris que permetin guanyar competitivitat a l'empresa".
Finalment, els assistents van poder conèixer l'experiència d'un cas d'èxit empresarial de la primera convocatòria d'ajuts. Es tracta de Masegrup i la presentació del seu projecte va anar a càrrec del director d'Innovació i Estratègia de Masergrup, Víctor Rubio.
Les pimes, repte pendent
Recentment, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va anunciar una nova convocatòria del PERTE Agroalimentari en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons europeus Next Generation. La nova convocatòria forma part de l'Estratègia Nacional d'Alimentació que té com a objectiu impulsar una producció agroalimentària més sostenible. La primera convocatòria d'aquest pla es va resoldre el passat 19 de desembre amb l'adjudicació de 183,6 milions d'euros per a finançar 292 projectes presentats per 233 empreses. Aquesta nova convocatòria es finançarà amb el romanent de fons disponibles.
El repte pendent en aquesta línia de finançament europeu és que arribi a les empreses mitjanes i petites. En aquest sentit, Albert Boronat, gerent de REDESSA, reconeix que "en l'anterior convocatòria va haver-hi crítiques perquè van entrar només grans conglomerats i no empreses petites". En aquest sentit, Boronat posa en valor la feina de REDESSA per "ajudar als petits a poder aspirar-hi" i insta al teixit empresarial a "atrevir-s'hi, quan hi ha una necessitat es poden explorar solucions de moltes maneres".
Les empreses reclamen una simplificació dels mecanismes per aspirar a aquests fons. David Miralles, d'Unió, identifica "barreres d'entrada molt importants" i recorda que "els consultors que t'acompanyen també cobren i posen més difícil que surti a compte". Miralles demana fons "per a projectes més individuals i més locals". Patricia Puig, d'Andrés Pintaluba, recorda que en l'anterior convocatòria "només es va repartir un 36%" i per aixecar aquest índex espera que "aquesta convocatòria sigui més accessible per a empreses més petites". Un repte que no és fàcil, tal com explica Juli Tecles, de Borges, que recorda que "les empreses petites s'han de dedicar al que els dona ingressos, no tenen recursos humans que es puguin dedicar a projectes incerts".