El canvi està en marxa

Saül Garreta - President del Port de Tarragona

El canvi climàtic ens empeny a prendre decisions difícils avui, per aconseguir un millor demà. La transformació de la nostra economia per reduir la petjada de carboni afecta de ple a la nostra manera d'entendre el món i a la nostra manera de fer les coses. Els ports, com tot el teixit empresarial del Camp de Tarragona, tenim l'obligació de descarbonitzar la nostra activitat. I tractant-se d'un port amb un intens lligam amb la indústria petroquímica, cal que aquest camí el fem de manera coordinada amb els agents implicats en tota la cadena de subministrament.

El Port i la nostra indústria química ja estem fent els deures per adaptar-nos-hi vetllant perquè sigui un canvi sostenible en tots els sentits. L'espai on fer-ho és el Clúster ChemMed que, des de fa més d'un any, està adoptant les decisions per enfrontar els reptes que la indústria i la logística d'aquest sector tenen sobre la taula. Actualment, ChemMed està en fase de transformació com a clúster gràcies a l'impuls del Pla Estratègic elaborat i presentat a finals de 2023. Aquest pla estratègic marca 5 grans eixos en un horitzó situat al 2027: ser més clúster, posicionar-se en imatge i reputació, desenvolupament de la regió, neutralitat climàtica i relació institucional.

Paral·lelament, Port Tarragona està elaborant el seu nou Pla Estratègic 2040. Aquest nou pla ha de donar resposta als diferents reptes que tenim actualment, especialment a aquells enfocats a la transició energètica i als tràfics relacionats (hidrogen, amoníac, metanol, CO2, etc.). Els principals reptes que tenim al davant són necessitats d'espai, alts requeriments d'energia elèctrica, disponibilitat d'aigua, o anàlisi d'actuals i futures noves instal·lacions compartides entre el port i el nostre hinterland, tant el proper com altres més allunyats.

No obstant, mentre aquest document prospera, des de l'Autoritat Portuària ja hem llençat una sèrie d'accions per assolir la neutralitat ambiental, sota el lema #RumbEcoPort2027, convertint el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic en fets concrets, en àrees com l'Aigua, l'Hidrogen, la Transició energètica, la Innovació en Economia Blava i la Biodiversitat (Anella Blava) adoptant un perfil d'administració facilitadora per assolir els consensos territorials que necessitem.

Precisament, fa uns dies el Port va tancar un inèdit cicle de reflexió sobre la gestió de l'aigua en un context de canvi climàtic, dedicant tot el mes d'abril a jornades, debats i activitats amb experts de primer ordre per parlar de la disponibilitat d'aigua i de les mesures a futur que caldrà adoptar per assegurar-la. En aquest sentit, el Port ja està proposant diversos projectes com per exemple, la construcció d'una dessaladora al Cap de Salou per subministrar aigua de qualitat a preus competitius a la indústria i produïda amb energia neta.

Properament, al mes de juny, se celebrarà la 2a Setmana de l'Hidrogen de Catalunya. Aquest fòrum, impulsat per la Vall de l'Hidrogen Verd de Catalunya amb seu al Port de Tarragona, posiciona Tarragona com a líder a Catalunya en el desenvolupament d'aquest vector energètic que serà fonamental en la propera dècada.

En l'apartat energètic, en els propers anys el Port invertirà prop de 60 milions d'euros en mesures de descarbonització i de transició energètica. Uns 22 milions per a l'electrificació de molls i de grues; més de 3 milions a la instal·lació de panell solars; i 25 més a la potenciació del transport per ferrocarril...

El Port també impulsa un Blue Innovation Hub, on la col·laboració públic-privada és la clau. Aquest ecosistema emprenedor ha de permetre impulsar la innovació i la creació d'empresa tant a nivell de comunitat portuària com de territori per convertir molts reptes mediambientals en oportunitats per transitar cap a una nova economia.

Al mateix temps, des del Port es vetlla per protegir i restaurar la biodiversitat destinant gairebé 8 milions d'euros a la restauració dels Prats d'Albinyana a la Pineda, i a la desembocadures dels rius Gaià i Francolí; i a la creació del "Parc del Port", un nou espai verd urbà que actuarà de refugi climàtic, espai de trobada i zona de mobilitat sostenible.

Tots aquests reptes, però, no serà possible assolir-los sense una major insistència en el treball col·laboratiu entre organitzacions. El Port de Tarragona posseeix una visió metropolitana i uns objectius territorials, que vol compartir amb la resta d'agents públic i privats, amb la voluntat de coliderar i generar els consensos per adoptar els canvis que la lluita climàtica ens demana que fem. El canvi està en marxa i cal que hi siguem tots.