La descarbonització, un projecte de país

Emilio J. Palomares Gil - Professor ICREA i Director i líder de grup a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ-CERCA-BIST)

La descarbonització s'ha convertit en una prioritat global en la lluita contra el canvi climàtic. A mesura que la comunitat internacional intensifica els seus esforços per reduir les emissions de carboni, les àrees industrialitzades com Tarragona s'enfronten al repte de transitar cap a una economia neutra en carboni.

Durant dècades, la regió de la Catalunya Sud, amb la seva concentració d'indústries químiques i electro-intensives, ha estat un pol de desenvolupament econòmic clau per a Catalunya i Espanya. Tanmateix, aquesta prosperitat ha anat acompanyada de l'emissió de CO2. Per abordar aquesta qüestió de manera eficaç, la descarbonització de la indústria s'ha convertit en una prioritat estratègica per a la regió i per a tota Catalunya.

En aquest context, l'ICIQ, en estreta col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), Eurecat i el sector empresarial català, està al capdavant d'una iniciativa per transformar les emissions de CO2 en productes de valor afegit. Els centres de recerca desenvoluparem tecnologies adaptades a les necessitats particulars de cada indústria, posant de relleu la importància de la investigació química en la cerca de solucions innovadores reals. El nostre equip de científics està immers en la recerca per a descobrir noves formes de capturar, emmagatzemar i transformar el CO2, obrint les portes a un nou futur circular i sostenible que permeti seguir les sinergies amb altres sectors com el turisme, l'agricultura i l'alimentació

Així, la col·laboració públicoprivada entre Govern, empreses i centres de recerca és clau per una transició exitosa. És el moment d'actuar amb fermesa per un compromís comú cap a una economia neutra en emissions de carboni, garantint al mateix temps la competitivitat industrial, la preservació dels llocs de treball i la creació de nous.

A més, aquesta transformació ofereix oportunitats d'innovació i ocupació en sectors emergents relacionats amb les energies renovables, l'eficiència energètica i la tecnologia ambiental. Aquest fet afavorirà la diversificació econòmica a Catalunya i reforçarà la resiliència davant de futurs canvis en el panorama energètic mundial.

En resum, la descarbonització no només és una necessitat imperativa per combatre el canvi climàtic, sinó que també representa la oportunitat per transformar els models econòmics i socials cap a una visió més sostenible i equitativa del desenvolupament.