Albert Pàmies
Consultor empresarial i Economista
Professor de Màrqueting a la URV i a EADA Business School
Hi ha dues magnituds que són la base de funcionament de qualsevol empresa i que són en bona part la conseqüència dels seus resultats. Per un costat tenim el creixement, és a dir, l'increment en el total dels béns o serveis venuts respecte un període anterior, i per l'altre tenim la rendibilitat, el resultat final o benefici que obtenim de la nostra activitat.
La combinació d'aquestes dues magnituds acaba marcant l'esdevenir de moltes empreses. És important créixer, ja que això en molts casos és sinònim de major confiança per part dels nostres clients i major penetració al mercat dels nostres productes o serveis, però també és indispensable generar la rendibilitat suficient perquè el negoci sigui sostenible i perdurable al llarg del temps.
Un dels principals errors de moltes empreses és entendre la rendibilitat com una conseqüència i no com una absoluta prioritat. La rendibilitat no és allò que acaba quedant un cop descomptem tot el que hem de descomptar, no és allò que ens diu el gestor un cop ha tancat l'any... això és la conseqüència d'uns actes que a voltes poden ser positius ( i tots contents) i a voltes poden ser negatius ( i tots deprimits i preocupats). Com si d'un joc d'atzar anés la cosa.
La rendibilitat ha de ser el nostre principal objectiu, la nostra principal fita, la raó de ser de les decisions que acabem prenent al llarg de l'any. Malauradament les inèrcies del mercat moltes vegades ens condueixen a prendre decisions no enfocades en el resultat ( en la qualitat) sinó en el volum ( la quantitat). Deixar-se portar per aquesta corrent pot conduir-nos a situacions en molts casos desesperants i que generen alts graus de frustració.
"Cada vegada venc més però guanyo menys", " com més venc més perdo", " els marges només em fan que caure", "cada exercici el benefici és menor", etc. són només algunes frases que segurament hem sentit més d'una vegada d'un empresari desesperat per una situació lamentablement massa comuna.
Necessitem obsessionar-nos amb la rendibilitat. Per crear valor, els negocis han de ser viables i aquesta viabilitat només la podem cercar mitjançant l'anàlisi i la gestió. Ens hem de convertir en cirugians de les nostres empreses. És moment d'agafar el bisturí i d'actuar amb precisió i anàlisi. Ara és l'hora del traç fi.
No podem enlluernar-nos per la xifra de negocis o per l'import de vendes, sinó centrar-nos en el marge que generem i en la viabilitat que aquest marge ens acaba generant. Que cada col·laborador tingui aquest propòsit clar en el seu lloc de treball. Què puc fer jo per millorar la rendibilitat de la meva empresa? què està a les meves mans? què puc aportar des del meu departament o des de la meva unitat de negoci? tots, absolutament tots, podem contribuir-hi; però la responsabilitat del líder ha de ser tenir la capacitat i l'habilitat de generar dins de l'empresa aquest ecosistema d'obsessió cap a la gestió i la rendibilitat.
En moments de creixement econòmic i de bonança general aquest fet segurament és menys important, ja que gràcies a les inèrcies, les males decisions queden sortosament ben dissimulades, però és en moments de complicacions en el mercat quan deixar-nos portar per la corrent acostuma a conduir-nos al precipici.
Tothom ens està alertant que venen moments complicats, els propers mesos seran econòmicament parlant molt moguts i la fermesa i contundència en la gestió i les seves conseqüents decisions poden ajudar-nos a sortir-ne ben parats.
Les habilitats del bon navegant es demostren quan bufa vent en contra. Creixement? sí, però creixement viable i rendible i no creixement a qualsevol preu, ja que aquest pot sortir-nos car.