Albert Pàmies
Consultor empresarial i Economista
Professor de Màrqueting a la URV i a EADA Business School
Vivim recentment aclaparats per l'allau de notícies tecnològiques que a diari apareixen en qualsevol interacció empresarial. Avui tot és intel·ligència artificial. Articles, conferències, cursos formatius i programes que ens prometen una vida millor i sobretot ens adverteixen de les plagues bíbliques que poden caure sobre nosaltres si no tenim la capacitat vertiginosa d'adoptar-les. Una pressió social que genera gran preocupació en petites i mitjanes empreses.
Alvin Toffler (1928-2016) va ser un futurista, escriptor i sociòleg nord-americà conegut per les seves influents obres sobre el canvi social i tecnològic que va dir "Els analfabets del segle XXI no seran aquells que no sàpiguen llegir i escriure, sinó aquells que no sàpiguen aprendre, desaprendre i reaprendre."
Seguint aquesta reflexió hem de treure'ns pressió i no podem posar el focus en la tecnologia i centrar-ho tot en ella. Hem de focalitzar-nos en les persones que han d'adoptar-la dins de les organitzacions i que han de ser les responsables de promoure aquest canvi cultural intern necessari per poder fer front a tots aquests grans reptes. La tecnologia la tenim, el seu potencial és evident i de ben segur que pot ajudar-nos a millorar de forma molt important la competitivitat de les empreses, el que hem de preguntar-nos però és si tenim a les persones preparades, convençudes i motivades per a fer-ho possible.
És necessari crear un ecosistema intern de persones com a motor de canvi per tal de donar sentit a eines cada vegada més potents i transformadores que calen de forma molt important en el desenvolupament de les tasques actuals a les organitzacions.
La cultura del líder és clau. Quin és la seva inspiració i la seva visió de la tecnologia?. Exerceix suport emocional i és un dels principals responsables de la gestió del canvi o per contra s'allunya de totes aquestes oportunitats i ho delega sense assumir-ne la seva quota de responsabilitat. Líders emocionalment tecnològics generen transformació tecnològica mentre que líders emocionalment analògics acostumen a generar organitzacions analògiques.
Aquests líders s'han de convertir en connectors entre les persones i la tecnologia, garantint que els processos tecnològics es realitzin de tal manera que respectin les necessitats de les persones fomentant així una integració tecnològica sostenible amb les màximes garanties d'èxit.
És necessari disposar d'empatia tecnològica. S'ha de dotar a les empreses de la capacitat per comprendre i respondre a les necessitats, emocions i expectatives de les persones davant de reptes i interaccions tecnològiques i digitals. És molt important conèixer en profunditat aquella novetat tecnològica que pot ajudar a millorar la competitivitat de la organització, però encara és més important conèixer, formar i motivar a les persones que han de ser responsables de la seva implantació i sobretot als usuaris que finalment n'han de ser benefactors.
La millor tecnologia del món en mans de persones poc motivades, convençudes i compromeses de la seva utilitat i el seu potencial pot esdevenir un autèntic fracàs.
S'ha de treballar i cultivar l'empatia tecnològica ja que aquesta pot esdevenir la clau de la transformació de moltes organitzacions davant d'aquests excitants desafiaments.