Albert Pàmies
Consultor empresarial i Economista
Professor de Màrqueting a la URV i a EADA Business School
Quan s'analitza el concepte "Transformació digital" un s'adona, com succeeix la majoria de vegades, que el nom fa la cosa. El concepte proposa un canvi radical en aquells aspectes que tenen a veure amb la tecnologia i que afecten el món empresarial. Quan parlem de transformació en tota la seva globalitat, ens referim a la seva integració en qualsevol àrea de negoci per tal d'incrementar les quotes de productivitat millorant les condicions de tots els agents implicats en la cadena de valor ( treballadors, proveïdors, clients, col·laboradors...).
TekSystems (empresa que ofereix serveis tecnològics i solucions de talent) ha publicat l'informe sobre la transformació digital 2024. L'objectiu és analitzar com les empreses adopten i s'adapten a les noves tecnologies per tal de mantenir la seva competitivitat i quins són els aspectes que consideren clau per tal d'aconseguir-ho.
Algunes de les reflexions que s'hi recullen permeten concloure com el teixit empresarial es troba davant d'un desafiament de gran envergadura que pot acabar creant importants bretxes competitives entre empreses a causa, en bona part, a la seva capacitat d'adaptació i possiblement també a la seva mida, provocant de ben segur conseqüències de gran importància.
L'informe analitza com des de diferents punts de vista les empreses estan marcant el camí d'aquesta transformació.
Pel que fa referència a les inversions tecnològiques, la majoria de líders plantegen tecnologies allotjades al núvol tan en infraestructures com en software (IaaS, SaaS) i consideren com a prioritaris aquells aspectes que fan referència a la Intel·ligència Artificial (IA) i a la ciberseguretat. Més del 50% dels líders tecnològics diuen que estan explorant casos d´ús de la IA o que es troben en fase pilot en l'adopció d'aquesta tecnologia.
Des de la visió del talent, cal destacar que totes aquestes inversions tecnològiques han d'acabar en mans d'uns usuaris que requereixen de certes habilitats per tal de liderar i implantar aquestes inversions. Trobar i retenir talent tecnològic que disposi d'aquestes habilitats és i serà un dels principals desafiaments i les empreses hauran de crear programes per tal de motivar i captivar uns professionals que cada vegada requeriran major especialització tecnològica en el desenvolupament de les seves habilitats.
Des de la perspectiva de processos, l'informe revela que les empreses estan realitzant importants inversions per tal de fer la informació més accessible i poder, d'aquesta manera, incrementar la col·laboració tan interna com externa. Disposar de dades que permetin generar mètriques de control del negoci i crear mecanismes col·laboratius que potenciïn les sinèrgies entre els diferents agents estratègics de les empreses serà clau per afrontar els futurs desafiaments.
Una de les principals conclusions de l'informe és que la transformació digital continua sent un component clau per a l'èxit empresarial. Aquelles empreses que inverteixin estratègicament en tecnologia, talent i processos estaran més ben preparades per afrontar els reptes d'un futur incert però molt possiblement transformador.
Viure amb naturalitat la gestió del canvi i perdre la por a aquests desafiaments es convertirà en un dels principals actius empresarials.