Albert Pàmies
Consultor empresarial i Economista
Professor de Màrqueting a la URV i a EADA Business School
Cada vegada més, les empreses necessiten professionals més qualificats per fer front a les dures exigències del mercat. La captació de talent s'està convertint en un autèntic calvari per a moltes organitzacions que, tenint la necessitat de cobrir llocs de treball especialitzats, no troben candidats disponibles per a poder reclutar. És probablement una de les principals preocupacions que tenen, que no els permet afrontar amb garanties els seus plans de creixement i que els minva la capacitat productiva, amb tot el que això representa per als seus comptes d'explotació i alhora per a la mateixa societat.
A part, aquesta falta de professionals en perfils molt específics fa que el mercat s'inflacioni de forma important, ja que requereix anar a "caçar" professionals en actiu d'altres empreses, oferint probablement un major incentiu econòmic per tal de poder-lo seduir amb totes les conseqüències que això acaba tenint.
Manca de mà d'obra en alguns casos qualificada amb uns índex d'atur que s'estima que puguin acabar propers al 13% a finals d'aquest 2022.
Ens hauríem de preguntar què estem fent malament com a societat si tenint aquest greu problema de desocupació no som capaços de cobrir les demandes creixents de professionals que tenen les empreses. Persones sense feina i empreses que busquen treballadors. Una equació que el sentit comú ens indica que no acaba de quadrar i ens evidencia que aquí passa alguna cosa. Sense entrar a valorar els possibles motius d'aquesta situació ( que segurament en són molts, diversos i algun d'ells fins i tot estructurals), està clar que si mirem els nostres veïns europeus hi ha alguna cosa que grinyola. Alemanya es mou en una taxa de desocupació del 3%, el Regne Unit del 3,6%, Portugal al 6,1% i França al 7,1%.
Jo em pregunto, com podem ser competitius davant d'aquest panorama? què estan fent les administracions per a solucionar aquesta escletxa que acabem patint tots els agents que intervenim en el sistema? ( les empreses, els propis treballadors, els consumidors i evidentment també l'administració).
Mentre esperem que arribin solucions a aquest problema estructural, el que poden fer les empreses ( i moltes ja ho estan fent) és apostar per la captació de talent jove i crear condicions i polítiques de carrera ambicioses i atractives per tal d'anar cobrint les necessitats professionals vacants. Treballar la formació interna i focalitzar-la en les necessitats concretes de cada moment per tal d'aportar major valor afegit i augmentar la motivació dels treballadors. Generar ecosistemes interns que motivin la capacitació professional de les persones per tal d'anar cobrint aquestes demandes concretes.
Si a fora no trobem el que necessitem, haurem de buscar-ho a casa. I com hem sentit tota la vida "si vols anar ben servit, fes-te tu mateix el llit".