Albert Pàmies
Consultor empresarial i Economista
Professor de Màrqueting a la URV i a EADA Business School
Arribades aquestes dates és un bon moment per parar i reflexionar. Sempre és una bona inversió poder dedicar temps a temes estratègics als quals malauradament moltes vegades ens és difícil de parar-hi atenció a causa de la inèrcia del dia a dia, que ens ho impedeix.
És una bona inversió reflexionar sobre el que ens ha passat, sobre tot allò que hem viscut i que ens ha afectat de forma directa o indirecta als nostres negocis, i sobretot reflexionar i pensar en el futur, sobre el que vindrà i sobre tot allò que creiem que pot afectar-nos per tal de poder definir quines estratègies hem de seguir per intentar gestionar-ho de la millor manera possible.
Fent balanç del 2022, hi ha tres elements que destacaria i que han tingut influència en més o menys mesura a la majoria d'empreses.
El primer és la tornada a la normalitat. Aquest món virtual i fictici que hem estat vivint durant els darrers dos anys sembla que s'ha acabat. Hem vist que la virtualitat ens ha generat moltes oportunitats, que el teletreball i totes les aplicacions de videoconferència, acompanyades dels seus ecosistemes, han estat els nostres millors aliats en moments d'extrema necessitat; però el tu a tu, el contacte amb aquell client, la visita a aquell proveïdor o aquelles reunions d'equip presencials han tornat a humanitzar unes empreses que per les situacions que tots coneixem havíem deshumanitzat. Està clar que a la vida, i sobretot als negocis, res és blanc o negre. Saber incorporar allò que realment ens ha aportat valor i el que hem après d'aquesta situació és la clau. De ben segur que hem iniciat una nova era híbrida en la qual els aprenentatges que ens ha brindat aquesta darrera etapa ens han servit per incorporar noves formes de relacionar-nos i de fer negocis.
El segon són els costos energètics. Les empreses han vist com les seves factures de subministraments ( principalment llum i gas) s'han enfilat pels núvols posant-se a llindars mai vistos anteriorment. L'afectació ha estat general, però aquelles indústries intensives en energia han vist com aquests costos han reduït de forma dràstica els seus resultats, posant-ne a moltes en situació d'extrema dificultat econòmica a causa de la impossibilitat de poder traspassar el 100% d'aquests increments de preu als seus clients.
I el tercer són els costos de les matèries primeres. A partir de la invasió Russa a Ucraïna el febrer del 22, els preus de moltes matèries primeres s'han incrementat de forma molt i molt important. Aquests increments de preus unit a greus dificultats de subministrament, han tingut una gran afectació a la majoria de sectors que han acabat afectant de retruc el consumidor final.
Si posem la vista al 2023 i ens creiem el que pronostica el Fons Monetari Internacional, la veritat és que no ens arriben notícies molt engrescadores. Aquest organisme ha reduït les previsions de creixement per a aquest nou any posicionant-lo en un 1,2%, en un context de refredament generalitzat de l'economia mundial. Amb una inflació desmesurada, la pujada del tipus d'interès ha vingut per quedar-se i per formar part ja de la nova normalitat econòmica.
S'albira un 2023 complicat. Quan semblava que la maleïda pandèmia ja havia passat a la història, han aparegut nous elements al taulell de joc per posar-nos encara més complicacions a les que ja teníem. Serà un any en el qual l'estat d'alerta haurà de formar part del nostre ADN. Ja res és previsible, ja res és com era. És moment d'agafar les regnes dels nostres negocis i pilotar la nau amb determinació. Un any d'aprendre a gestionar la incertesa i d'assumir majors quotes de risc. No fer res no acostuma a ser una bona solució; només aquells que afrontin aquests propers mesos amb la màxima determinació tindran més possibilitats de sortir-ne ben parats.
En moments difusos i de màxima complexitat sempre apareixen oportunitats. I no són casuals, no són atzaroses, sinó que, com totes, són buscades.
Veurem què ens depara aquest 2023!