Management

La moratória sobre IA que no es farà

Agustí López

Consultor d'innovació i màrqueting

www.agustilopez.com

Creure que es pot aturar la investigació en intel·ligència artificial en una espècie de moratòria mundial, sota el meu punt de vista, és d'ingenus. Només cal veure que un dels seus rutilants signants, Elon Musk, als pocs dies creava la seva pròpia empresa d'IA deixant la credibilitat de la petició al nivell de les peticions de disculpa de l'emèrit. A més, quin sentit tindria que una regió, posem per cas la Unió Europea, fes una moratòria i una altra, posem per cas la Xina, no ho fes? Qualsevol pot veure que no tindria cap ni peus. I malgrat tot, no són poques les veus autoritzades que ens estan avisant i posant en guàrdia davant una tecnologia que clarament tindrà un impacte radical i profund en les nostres vies. I ho farà més aviat que tard, això sembla també bastant segur.

A més, en el suposat cas que es fes una moratòria, què en podríem esperar de les administracions? Perquè si un element destaca d'entre tots els que hi ha sobre la taula és la velocitat. Podem esperar doncs una regulació àgil i efectiva, que es pugui preparar en pocs mesos? La resposta la tenim en les dècades de retard que portem en la lluita contra el canvi climàtic, malgrat els científics s'hi han deixat la pell en avisos de tot tipus. Així que la resposta que podem esperar dels governs fa riure, francament.

Arribats a aquest punt, tampoc sembla massa bona idea confiar-ho tot a les empreses ni als individus. Només cal recordar que no hem mogut ni un dit per protegir la nostra privacitat. Tots som plenament conscients de com cada dada que generem amb la nostra vida digital s'ha estat utilitzant per fer-ne negoci. I aquí seguim, més o menys igual que sempre. I les empreses? Doncs tampoc semblen molt confiables, només cal recordar els casos de Cambridge Analytica, que assegurava tindre més de 5.000 dades de cada votant dels USA. Dades obtingudes per la porta del darrere de Facebook, és clar. O el cas de Team Jorge, l'empresa israeliana darrera de l'espionatge de líders polítics o de campanyes d'influència en el referèndum del Brexit o a les eleccions de Trump.

Però, hi ha per tant? S'està exagerant l'impacte de la intel·ligència artificial? Per a què serveix demanar una moratòria?

Doncs en primer lloc haurà servit, si més no, per cridar l'atenció al gran públic, reguladors i ciutadania. Sí que hi ha per tant i més. De fet, només estem veient una petita part del retrat general i com passa sovint amb l'arribada d'una nova tecnologia, ens falta perspectiva. I aquí rau un dels problemes. Mentre necessitem temps per comprendre l'abast i les implicacions resulta que no tenim temps per aturar-nos. Cada pas que es dona no millora linealment l'anterior, sinó que ho fa de forma exponencial. Això vol dir que en els pròxims mesos el desenvolupament de les aplicacions de la intel·ligència artificial ens deixarà, de nou, estorats. Veurem com es busca la forma de crear noves medicines, l'aplicació pràctica en robòtica i, com no, noves aplicacions militars. No són prediccions meves, sinó només tres petitíssims exemples dels milers de línies de treball actuals. Deia el premi Nobel Niels Bohr que "és molt difícil fer prediccions, especialment del futur". Fina ironia per posar al seu lloc a tota la legió de nous experts que han aparegut de sobte.

És bon moment també per recordar que la intel·ligència artificial no és nova, porta entre nosaltres dècades. Així que està bé adonar-nos que alguns de nosaltres fa cinc minuts que hi hem posat la nostra atenció. Però hi ha tota una legió de científics i tècnics que hi estan treballant fa temps. Aquest és un moment per no cometre errors del passat i deixar que siguin aquestes persones les que ens ajudin a crear opinió i prendre posicions. Deixem l'efecte Dunning Kruger a un costat per una estona i escoltem el que n'han de dir els qui en saben de debò.

A la vegada, és el moment per a que la ciutadania prengui posicions, s'organitzi. Necessitarem que els Estats facin de contrapès, sens dubte. Però no ho faran fins que sentin la pressió de l'opinió pública organitzada, ja sabem com va. Això no vol dir que tot seran flors i violes, ni de bon tros. El mal és inherent al ser humà, i de ben segur que trobarà retorçades formes d'utilitzar cada nova tecnologia. Però el bé sempre ha trobat les vies per lluitar-hi i on alguns només hi veuen perills, altres veuen tot un món d'oportunitats.