Albert Pàmies
Consultor empresarial i Economista
Professor de Màrqueting a la URV i a EADA Business School
Si alguna cosa d'especial té el mes d'abril que ha acabat és la Diada de Sant Jordi. Una tradició molt nostra que gaudim al màxim i que alhora té la capacitat d'enlluernar a tots aquells que provenen de fora i la viuen per primera vegada. La majoria de places dels pobles s'omplen de roses i de llibres rendint un preciós homenatge a l'amor i a la cultura.
És molta la literatura empresarial i de desenvolupament personal publicada i són molts els autors que parlant d'empresa i de negoci han tingut la capacitat d'escriure best sellers que s'han convertit en manuals de capçalera per a la correcta i òptima gestió empresarial. Des d'empresaris d'èxit que han compartit la seva experiència i ens han explicat els seus secrets a catedràtics il·lustres que ens han ofert el seu brillant coneixement.
Aquest tipus de literatura permet a tots aquells que s'hi submergeixen millorar competències empresarials, aprendre noves habilitats, conèixer noves tendències i trobar, també, inspiració en moments de certa dificultat. Llegir i cultivar-se en aquest àmbit és també una bona estratègia empresarial que permet incorporar altres punts de vista en el món de la gestió i dels negocis, i que pot ajudar al desenvolupament personal i professional.
Tot i que ja ha passat Sant Jordi, està bé aprofitar aquest dia del llibre per fer un repàs a algunes obres empresarials interessants. Recomanar sempre és un risc, ja que els gustos personals no tenen perquè coincidir amb els gustos generals. Però amb la màxima prudència possible, m'atreveixo a compartir tres títols que per mi han marcat, i de forma important, la manera d'entendre i de gestionar qualsevol projecte empresarial.
El primer és La clau és el perquè, de Simon Sinek, que parla, entre d'altres coses, de lideratge i comunicació. Ens explica com les persones o les organitzacions que al llarg de la història han tingut i tenen la capacitat de transgredir o influir pensen i actuen d'una determinada manera ( generalment contrària a la resta). Basant-se en la teoria del Cercle d'Or, defineix tres àrees: el "perquè", el "com" i el "què". Cada persona o organització sap "què" fa, algunes saben "com" ho fan i com es diferencien de la resta, però poques són les que saben "perquè" ho fan. Parla d'aquest propòsit o creença com a motor bàsic de canvi que ens permet canviar la mirada dels nostres negocis i definir potents Propostes de Valor.
El segon, Generació de models de negoci, d'Alex Osterwalder i Yves Pigneur, és, com ells el defineixen, una guia per a visionaris, revolucionaris i reptadors que volen desafiar els antics models de negoci i dissenyar les empreses del futur. Un manual que ens ofereix de forma gràfica i pràctica les eines bàsiques i indispensables per tal de crear, validar o innovar en models de negoci altament competitius. Un llibre imprescindible per a tot emprenedor que vulgui iniciar i definir la seva aventura, i altament recomanable per a tot empresari que la vulgui validar o revisar.
I el tercer i últim és Els 7 hàbits de la gent altament efectiva d'Stephen R. Covey. Tot un referent i un best seller mundial sobre el canvi personal. Com podem (en l'àmbit personal o professional) treure la nostra millor versió aplicant 7 simples hàbits (accions freqüents que podem realitzar de forma conscient o inconscient i que defineixen la nostra quotidianitat i els resultats que obtenim). Ser proactiu, iniciar les tasques amb la finalitat clara, posar les primeres coses primer, pensar en guanyar/guanyar, buscar primer entendre i després ser entès, sinèrgia i esmolar la serra són aquells hàbits que poden generar una transformació en nosaltres i que poden afectar de forma molt positiva al nostre desenvolupament professional (i evidentment personal).
És immensa la literatura i bibliografia publicada que ens permet adquirir coneixements per a millorar les organitzacions o nosaltres com a professionals i conèixer d'altres experiències que ens poden ajudar a rebre consells, trucs o veure noves perspectives de la gestió empresarial. Cultivar aquest hàbit sempre suma, i aprofitar i fer-ho per Sant Jordi és una molt bona excusa.